Чорногорія

Столиця: Подгорiца. 
Державний устрій: республіка. 
Державне свято: День Незалежності (3 червня, відзначається з 2006 року). 
Часовий пояс: час відстає від київського на 1 год.
Грошова одиниця: євро. 

Географія
Територію країни можна умовно поділити на три частини: узбережжя Адріатичного моря, відносно рівнинна центральна частина країни, де розташовані два її найбільші міста – Подгорица і Никшич, і гірські системи сходу країни.VA002383.jpg Континентальна берегова лінія Чорногорії простягається майже на 300 км. До Чорногорії належать 14 морських островів, сукупна довжина берегової лінії котрих складає 15,6 км. На північному заході країни знаходиться велика затока Бока Которска, яка має площу водної поверхні 87,3 км² і врізається в суходіл на 29,6 км. 

Клімат 
На клімат Чорногорії впливають її рельєфи. Якщо на Адріатичному узбережжі переважає середземноморський клімат, то в передгір’ях, на відстані всього кілька кілометрів по прямій від берега моря, вже панує континентальний. Динарський гірський хребет з вершинами Орієн, Ловчен і Румія, який поступово виростає над узбережжям, як велетенська завіса захищає прибережні райони Чорногорії від впливу континентального клімату. В центральних районах Чорногорії завжди дещо прохолодніше, ніж на узбережжі, і помітний вплив субальпійських факторів. У приморській частині літо зазвичай тривале, спекотне і доволі посушливе, зима коротка й волога. Купальний сезон у Чорногорії починається в кінці квітня і триває до кінця жовтня. Температура моря протягом семи місяців коливається від +20°С до + 26°С. Найкращий час для відвідання Чорногорії – з травня по жовтень. Середня температура повітря/води в Чорногорії, °С: у квітні +20/+17, у травні +23/+19, у червні +26/+23, у липні +29/+25, у серпні +30/+26, у вересні +26/+23, у жовтні +22/+19. Прозорість морської води в Чорногорії складає 38-55 метрів у глибину. Вміст солі в морській воді від 28% до 38%. 42-18575887.jpg

Митні правила 
До країни можна ввозити і вивозити з неї необмежену кількість іноземної валюти, але великі суми при в’їзді  бажано задекларувати. До Чорногорії можна без сплати мита ввезти і вивезти з неї 200 сигарет або 50 сигар, літр міцних алкогольних напоїв і 2 л вина. Заборонено вивозити предмети й речі, які мають історичну та художню цінність, без спеціального дозволу.

Валюта
Офіційна валюта в Чорногорії - євро /EUR/. 

Зв’язок 
У Чорногорії мобільний зв’язок працює в стандарті GSM, тому можна користуватися роумінгом або купити GSM картку чорногорських операторів на місці, що зручніше й вигідніше. Щоб зателефонувати до Чорногорії, треба набрати код міжнародного зв’язку 8+10 + код країни: 381 + код міста: 88 – Герцег-Нові, Ігало, Бієла; 86 – Будва, Бечичи, Петровац, Милочер, Св.Стефан; 85 – Бар, Сутоморе, Ульцинь, Ада Бояна; 82 – Тиват. 

Режим роботи банків та магазинів pool2-budva-montenegro.jpg
Банки працюють з 08:00 до 19:00, по суботах – з 08:00 до 13:00, неділя – вихідний. У центрі Подгориці, а також у курортних зонах Чорногорії багато пунктів обміну валюти працюють і у вихідні. У деяких магазинах і готелях Чорногорії можлива оплата за допомогою кредитних карток "VISA International" і "DINERS CLUB International". Банкомати встановлені в банках, аеропорту і в деяких готелях. 
Універсами та інші магазини відчинені щодня з 6:00 до 20:00, у туристичних центрах — до 23:00. Деякі крамниці відчинені також у неділю, всюди є цілодобові магазини. Як сувеніри з Чорногорії можна привезти футболки з курортною символікою, тарілки, поробки з мушель тощо. Проте свідомі туристи віддають перевагу місцевим алкогольним напоям: вину, 45° «лозі» чи «Крунаку». 

Кухня 
За переказом, у середні віки жоден парубок не міг одружитися, якщо він не посадив хоча б десять саджанців оливкового дерева. З-поміж страв національної кухні Чорногорії, яких є багатющий вибір і більшість яких готуються на оливковій олії, особливо смачна риба, яка у водах Чорногорського узбережжя аж кишить, а також раки, краби, устриці та інші дар20483133_crnagora4budva.jpgи моря. Вибір дійсно необмежений, тому що в Адріатичному морі водиться безліч видів благородних риб та молюсків. Зрозуміло, що до основної страви потрібен аперитив. Це може бути і знаменита чорногорська ракія – «лоза», і високоякісні вина "Вранац" та "Крстач". Маленька порада: на відміну від гірської кухні, зі стравами якої добре смакує червоне вино, приморська кухня вимагає білого. У Чорногорії можна скуштувати і традиційного слов’янського напою – медовухи. А після ситної вечері закусити домашнім сиром, що зберігається в оливковій олії. Саме чорногорські гори – найкраще місце, де слід скуштувати страви традиційної національної кухні – гаряче пряжене молоко, молодий сир, скаруп, кислі вершки, гарячий каймак, гарячі коржики і безліч різних страв, приготовлених "под сачем" (чугунний горщик) і на рожні. 

113007.jpg113007.jpg113007.jpg