Хорватія

Столиця: Загреб. 
Державний устрій: республіка. 
Державне свято: День Незалежності (21 червня, відзначається з 1991 року). 
Часовий пояс: відстає від київського на 1 год. 
Грошова одиниця: євро. 

Географія Croatia112Dubrovnik.jpg
Хорватія розташована в південно-східній Європі, на Балканському півострові. Площа — 56 542 км², площа водної акваторії — 33 200 км².
На півночі Хорватія межує зі Словенією (670 км), на північному сході – з Угорщиною (329 км), на сході з Сербією (241 км), на півдні з Боснією і Герцоговиною (932  км) та Чорногорією (25 км). Країна складається з двох частин: континентальної, більша частина якої розташована в басейні  річки Сави, і адріатичної, витягнутої вузькою смугою узбережжям Адріатичного моря. Характерною особливістю Адріатичного узбережжя є безліч островів, здебільшого витягнутих паралельно до берега з північного заходу на південний схід. 
  
Клімат 
Клімат у Хорватії субтропічний середземноморський на Адріатичному узбережжі (приємний, з більшістю сонячних днів) і помірно-континентальний у східній частині країни. Високі гори захищають Адріатичне узбережжя від холодних північних вітрів ранньої весни і пізньої осені. Літо тут спекотне і дуже посушливе, зима тепла й волога. Середня температура в січні – від +5°С до +10°С, у серпні – від +23°С до +32°С. Сонце тут світить в середньому 270-300 днів на рік. Це найвищий показник ясної погоди в Європі. Температура води влітку +25°С… +27°С. Для центру країни характерні спекотне, посушливе літо і волога, досить холодна зима. У січні середньодобова температура коливається від -1°С до +3°С, у серпні тут +20°С… +23°С. У гірських районах Хорватії прохолодніше і більш сніжно. Середня температура в січні тут від -5°С до +10°С, у серпні +13°С… +18°С. Опадів випадає від 600-700 мм на рік у прибережних районах і до 1000 мм – у горах. Найкращий час для відпочинку в Хорватії – з травня по вересень.    

flag1.jpgМитні правила
Без сплати мита з Хорватії можна вивозити: міцних алкогольних напоїв – 1 л, вина – 2 л, сигарет – 200 шт., або сигар – 50 шт.,  або тютюну – 250 г, парфумерії, косметики, продуктів харчування, предметів і речей хатнього вжитку – у межах особистих потреб; подарунків та сувенірів на суму до 300 хорватських кун.
До Хорватії заборонено ввозити вогнепальну зброю, вибухові речовини, боєприпаси, антикварні предмети, наркотики і аерозольні балончики, які не відповідають європейській конвенції про захист озонового шару.
З країни заборонено вивозити предмети культурної та історичної цінності (це можливо лише за наявності дозволу, виданого державним управлінням із захисту культурної та природної спадщини), шкір диких тварин, наркотиків, зброї та боєприпасів (вимагається дозвіл). Ввезення та вивезення іноземної валюти не обмежено, місцевої валюти - до 2000 кун.
Собаки та коти повинні супроводжуватися на кордоні й мати міжнародне посвідчення, видане офіційним ветеринаром, про те, що вакцинацію від сказу проведено не пізніше 15 днів тому, але не раніше 6 місяців тому. Повернення вартості податку за товари вартістю понад 500 кун за наявності чека зразка «tax-free» здійснюється перед від’їздом з Хорватії. 
  
Валюта 
Колишня валюта Хорватії – куна (Kh), що дорівнювала 100 липам. В обігу були банкноти в 1000, 500, 100, 50 20, 10, 5 кун, а також монети в 1, 2, 5 кун і 10, 20, 50 лип. Валюту в Хорватії можна обміняти в банках, обмінних пунктах, на пошті й у готелях майже всюди. Деякі банки здійснюють обмін валюти без комісії, але здебільшого комісійні складають 1 - 1,5%. Зворотний обмін валюти вХорватії можливий лише в банках. При цьому необхідно надати банківські квитанції. Туристичні чеки приймають у більшості великих банків країни. Кредитні картки в Хорватії приймаються всюди. Банки здебільшого відчинені з 7-ї до 19-ї год. без перерви. 
  cards-1 copy.jpg
Режим роботи банків та магазинів

Банки Хорватії працюють щодня з 8:00 до 17:00, по суботах до 13:00, вихідний день — неділя. 
Магазини працюють з 08.00 до 20.00, а в розпал сезону – з 06.00 до 12.00 і з 17.00 до 22.00. З другої до п’ятої години дня, коли сонце особливо пече, багато крамниць взагалі зачиняються на час пообіднього відпочинку – сієсти.  
  
Кухня 
Хорватська національна кухня дуже багата й розмаїта. Вона має свої місцеві специфічні особливості у кожному регіоні. Заснована на античній традиції, далматинська кухня відчула на собі значний вплив італійської кухні. Основу страв хорватської кухні складають запечені м’ясо та овочі. У прибережних районах Хорватії широко вживаються риба та морепродукти. Обов’язково треба скуштувати такі національні страви, як знаменитий далматинський чи істринський пршут (в’ялене м’ясо), паський та овечий сир, самоборські чи загорські чешновки (ковбаски), індичку з кукурудзяним тістом, запеченого молодого баранчика або ж запечену телятину. Типові десерти – фрукти (зокрема й зацукрені), інжир, ізюм, мигдаль та мед. Популярна й кава-еспресо. 
Відпочиваючи в Хорватії, обов’язково скуштуйте молодого домашнього розливного вина, сливового бренді, настояних на травах сортів бренді - «Траварка», «Біска» і «Комовица», тамтешній різновид коньяка - «Виньяк», а також особливий різновид ракії – настояну на травах «Траварицу». Білі вина, слабші, розповсюджені на півночі, а червоні – на півдні країни. Використовуючи власні та запозичені рецепти, хорватська кухня може задовольнити смаки найвибагливішого гурмана. 

 424550.jpg42-19108238.jpg42-20741340.jpg