Корисна інформація

___________________________________________________________________________________europe.jpg

Шенгенська угода вперше була підписана 14 червня 1985 року в невеликому люксембурзькому     містечку Шенген на кордоні між Німеччиною і Францією. Звідси й отримала таку назву.

Відповідно до угоди, всі країни, що підписали її, поступово відміняли контроль на спільних кордонах, а також отримували право безвізового переміщення.

Першими країнами, що підписали договір, стали Бельгія, Німеччина, Іспанія, Люксембург, Нідерланди, Португалія і Франція. У 2006 році до Шенгенської зони приєдналися Австрія, Греція, Данія, Ісландія, Італія, Норвегія, Швеція і Фінляндія. Всі країни, за винятком Норвегії та Ісландії є членами Європейського Союзу, а два члени ЄС, Ірландія і Великобританія, не входять у Шенгенську зону.

21 грудня 2007 року до Шенгенської зони приєдналися ще 9 держав: Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія та Естонія. Швейцарія приєдналась до шенгенського простору 11 грудня 2008 року.

___________________________________________________________________________________

Нові правила подачі на шенген

З 23 червня 2015 в Україні вводиться Візова інформаційна система, в зв'язку з чим в ЄС вважали за потрібне пояснити, що змінилося в процесі подачі документів на отримання Шенгенської візи.Головна зміна полягає в тому, що тепер всі заявники зобов'язані з'являтися в консульство особисто, щоб надати свої біометричні дані: відбитки пальців і цифрове фото. Ця процедуру стосується, зокрема, заявок на короткострокові візи. Дані будуть дійсні протягом п'яти років. Виняток становлять діти молодше 12 років, особи, у яких фізично неможливо взяти відбитки пальців, глави держав, члени національних урядів та їхні родини. У представництві ЄС в Україні пояснили, що це необхідно для забезпечення безпеки документів.Також в представництві відповіли на найбільш цікавлять українців питання.


Чи залишаться дійсними Шенгенські візи, видані до 23 червня 2015 року?

Так, залишаться дійсні.

 

Якщо у мене вже є біометричний паспорт, чи повинен я також надати відбитки пальців?

Так, власники біометричних паспортів, які подаватимуть заявку вперше, також повинні будуть прийти особисто в консульство після 23 червня, щоб подати заявку на отримання короткострокової Шенгенської візи.Існує дві різні не зв'язані між собою системи зберігання біометричних даних. Біометричні паспорти з відбитками пальців власника видають українські органи влади, в той час як Візової інформаційної системою керують органи влади держав Шенгенської зони. Вони не мають доступ до даних, які зберігаються на чіпах українських біометричних паспортів. 


Чи вплинуть ці процедури на підвищення вартості візи?

Ні, плата за візу залишиться такою ж, як зараз.Чи означає це нова вимога, що українські заявники на візу зіткнуться з новими бар'єрами? Не спрямована воно проти українських громадян?Ні, зовсім ні. Ця інновація спрямована на те, щоб зробити весь процес більш безпечним. Відбитки пальців будуть брати тільки в перший раз, і цю інформацію будуть використовувати протягом п'яти років для оформлення наступної візи.Ці ж вимоги та процедури незабаром будуть стосуватися всіх заявників у всьому світі. Ставлення до громадян України таке ж, як і ставлення до будь-яким іншим громадянам у всьому світі.

Чи означає ця інновація, що безвізовий режим для українців буде відкладатися?

Ні. Це два процеси, не пов'язаних між собою. Впровадження біометрики є світовим процесом, а лібералізація візового режиму - це процес, який відбувається між Україною та ЄС. Цей процес ґрунтується на досягненнях, тобто як тільки сама Україна виконати всі свої зобов'язання, буде запроваджено безвізовий режим для громадян України, які мають біометричні паспорти. 

Що буде з візовими заявами тих людей, які з різних причин відмовляються надавати опечатки пальців?

На жаль, у разі відмови надати біометричні дані такі заявники не отримають Шенгенську візу. У той же час є категорія громадян, які не зобов'язані надавати біометричні дані: діти молодше 12 років, особи, у яких фізично неможливо взяти відбитки пальців, глави держав, члени національних урядів та їхні родини.

Чи є додаткові рекомендації для заявника, який подає документи на отримання Шенгенської візи перед впровадженням Візової інформаційної системи?

Мандрівники, які планують подати документи для отримання Шенгенської візи в червні, повинні звернути увагу, що за кілька днів до 23 червня деякі консульства країн-членів Шенгенської зони можуть бути закриті і / або обмежити прийом документів від заявників у зв'язку з проведенням робіт по впровадженню нової системи.Якщо ви плануєте поїздку на кінець червня / початок липня, будь ласка, обміркуйте можливість подати документи на кілька тижнів раніше.Консульства і візові центри повинні будуть провести навчання персоналу, налаштувати і освоїти нові робочі процедури. Для цих цілей вони, можливо, будуть мати потребу в додатковому часі. 

Яка буде роль візових центрів?

Їх роль залишається незмінною. Наприклад, вони допомагатимуть консульствам країн-членів Шенгенської зони, які з ними працюють, на підготовчій стадії процесу подачі візової заяви. Ці центру також будуть розташовувати електронними приладами для збору біометричних даних, які надалі будуть відправлятися безпосередньо в консульство відповідної країни Шенгенської зони і зберігатися в базі даних Візової інформаційної системи.

Яким чином мої біометричні дані залишаються захищеними в Візової інформаційної системі?

Суворі правила захисту персональних даних визначені правовими нормами, пов'язаними з функціонуванням Візової інформаційної системи. Вони також контролюються відповідними національними та європейськими органами влади щодо захисту даних.Персональні дані заявника зберігаються в Візової інформаційної системі максимум протягом п'яти років, починаючи з дати завершення терміну дії виданої візи, або з нової дати завершення терміну дії виданої візи, якщо її дія була продовжена, або з дати прийняття негативної відповіді щодо візового заяви відповідними органами влади.Будь-яка особа має право отримати інформацію про своїх даних у Візової інформаційної системі від країни-члена Шенгенської зони, яка внесла ці дані в систему. Будь-яка особа також може вимагати, щоб неточні дані, пов'язані з ним, були виправлені, а дані зібрані незаконним шляхом - видалені.У кожній країні, що входить до Шенгенської зони, національні компетентні органи влади здійснюють незалежний контроль обробки персональних даних, внесених до Візову інформаційну систему цією країною.Європейський інспектор із захисту даних здійснює контроль за процесом обробки даних органами управління Візової інформаційної системи. 

Хто буде мати доступ до Візової інформаційної системі?

Органи влади країн-членів Шенгенської зони, що відповідають за видачу віз, прикордонний та імміграційний контроль, а також служби надання притулку мають прямий доступ до даних, що зберігаються в Візової інформаційної системі.Як правило, дані з Візової інформаційної системи не можуть бути передані третім країнам або міжнародним організаціям.З 1 вересня 2013 правоохоронні органи країн-членів Шенгенської зони можуть запросити доступ до даних Візової інформаційної системи відповідно до дуже суворими правовими умовами і тільки з метою попередження, виявлення, розслідування терористичних та інших серйозних кримінальних злочинів. Для цих же цілей доступ до Візової інформаційної системі матиме і Європол.

Де я можу отримати більше інформації про Візової інформаційної системі?

Додаткову інформацію про Візової інформаційної системі можна отримати за посиланням (інформація доступна англійською мовою): http://ec.europa.eu/vis.Візова інформаційна система - це система обміну даних між державами-членами Шенгенської зони за короткостроковими візами. Головними завданнями системи є полегшення процедури подачі візової заяви та перевірки на зовнішніх кордонах, а також підвищення безпеки.Приміром, система вже введена на Близькому Сході, в Африці, Південній і Північній Америці, Австралії, Південно-Східної Азії, Центральної Азії, в країнах Західних Балкан та Туреччини.Правда, в окремих випадках, таких, як обгрунтовані сумніви щодо особи заявника, консульства також збиратимуть відбитки пальців в межах цього періоду. 

 

 

__________________________________________________________________________________

 

 

Шенгенська угода вперше була підписана 14 червня 1985 року в невеликому люксембурзькому містечку Шенген на кордоні між Німеччиною і Францією. Звідси й отримала таку назву.


Відповідно до угоди, всі країни, що підписали її, поступово відміняли контроль на спільних кордонах, а також отримували право безвізового переміщення.


Першими країнами, що підписали договір, стали Бельгія, Німеччина, Іспанія, Люксембург, Нідерланди, Португалія і Франція. У 2006 році до Шенгенської зони приєдналися Австрія, Греція, Данія, Ісландія, Італія, Норвегія, Швеція і Фінляндія. Всі країни, за винятком Норвегії та Ісландії є членами Європейського Союзу, а два члени ЄС, Ірландія і Великобританія, не входять у Шенгенську зону.


21 грудня 2007 року до Шенгенської зони приєдналися ще 9 держав: Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія та Естонія. Також очікується, що протягом подальших трьох років до угоди приєднається ще й Швейцарія.

 

Отримавши Шенгенську візу, можна безперешкодно відвідати будь-яку країну Шенгена. Проте, щоб оформлення Шенгенської візи пройшло безболісно, треба знати декілька простих правил:

 

  1. Необхідно дотримувати правило першого в'їзду - можна перетинати кордон тільки тієї країни, в посольстві якої була отримана Шенгенська віза. Порушення цього правила викличе депортацію, а також заборону на відвідини країн Шенгенської зони. Винятком може стати тільки транзитне пересування.
  2. Якщо ви плануєте відвідати відразу декілька країн Шенгенської зони, то візу необхідно оформляти в посольстві країни, в якій ви збираєтеся провести більше всього часу. В цьому випадку також діє правило першого в'їзду.
  3. Шенгенська віза може бути одноразовою і багаторазовою.
  4. Перелік документів на оформлення візи у всіх посольствах практично однаковий, проте є великі відмінності в термінах подачі документів, видачі віз, а також у списках і вимогах документів, що подаються.
  5. На територіях всіх країн Шенгенської зони ведеться загальна база по особах, що здійснювали які-небудь правопорушення. Тому, якщо у вас були якісь проблеми із законом в одній із країн Шенгенської угоди, то, швидше за все, вам відмовлять у в'їзді і в решті країн-учасниць.
  6. Невиїзд з країни Шенгенської угоди є дуже серйозним правопорушенням, яке також спричиняє за собою депортацію і заборону відвідин всіх країн-учасниць.
  7. Національна Шенгенська віза країни дає право на в'їзд і перебування тільки в одній країні, а відвідини інших країн є незаконними і спричиняють за собою депортацію і заборону на відвідини всіх країн Шенгенської угоди.
  8. Національна Шенгенська віза видається у випадку, якщо в анкеті ви вказуєте, що збираєтеся відвідати тільки цю країну.

 

Оформлення Шенгенської візи може здаватися дуже складним, проте якщо слідувати всім вищеперерахованим правилам і підготувати всі необхідні документи, то завдання вже не здається таким нездійсненним.

Отримання візи в країни-учасниці Шенгенської угоди вимагає таких документів:

 

  1. Закордонний паспорт, з терміном дії не менше трьох місяців з моменту повернення до України (у деяких країнах не менше 4-6 місяців).
  2. Копія всіх заповнених сторінок внутрішнього паспорта.
  3. Довідка з місця роботи на фірмовому бланку, з вказівкою посади, середньомісячного окладу, стажу роботи, а також терміну відрядження або відпустки.
  4. Заповнені анкети.
  5. Запрошення приймаючої сторони або документ, підтверджуючий броню в готелі на весь період, включаючи інші країни, які ви маєте намір відвідати за цю поїздку.
  6. Одна або декілька кольорових фотографій (80% фотографії повинне займати обличчя, вуха і лоб мають бути відкриті).
  7. Броня квитка із закритими датами або копія квитка.
  8. Доказ платоспроможності - довідка з банку - виписка з рахунку не більше ніж 3-х місячної давності на певну суму в день на людину, або інформація про кількість грошей на картці.
  9. Опис туристичного маршруту (не для всіх країн).
  10. У разі бізнес-поїздки - додаткова інформація про фірму.
  11. Максимальний термін оформлення візи - 21 день

 

 

Щоб отримання візи відбулося напевно, у вас можуть зажадати надати нотаріально завірені документи з перекладом, або ж підтвердження бронювання готелю, прислане факсом. Також у деяких посольствах можуть попросити надати не броню квитків, а оригінали. У разі відмови, вони надають авіакомпанії спеціальні документи для повернення грошей. Також для підтвердження платоспроможності можуть зажадати довідки про наявність квартири, машини або іншого майна.